3 Mart 2013 Pazar

İnfografik Nedir? İyi Bir İnfografik Nasıl Hazırlanır?

Son zamanlarda markalar bilgi paylaşımlarında infografiklerden yararlanıyor. Peki infografik nedir ve nasıl hazırlanır?

Kısaca infografik bilginin grafik yardımıyla sunulmasıdır. Bilgi sunumlarında infografiğin hızla yükselmesindeki nedenlere göz atmamız gerekirse:

  • Görsel bilgi paylaşımı daha kolay anlatılır ve anlaşılır
  • Akılda daha kolay yer alır
  • Bahsi geçen konuyu sıkıcılıktan uzaklaştırır
Örnek bir infografik

İnfografiğin tanımını kısaca yaptık. Peki iyi bir infografik nasıl hazırlanır?

Önce fikrinizi oluşturun. İnsanların ilgisini çekecek bir hikaye ile başlayan infografikler, kişilerin daha çok ilgisini çeker ve insanlar devamını da okumasını sağlar. Bu aşamada infografikte yer alacak ya da alma ihtimali bulunan bilgileri ve eklemeleri kafanızda tasarlayın.

Planınızı hazırlayın ve tasarıma başlayın. İnfografik hazırlamak istediğinizde direkt işe tasarımla başlamak ilk bakışta mantıklı gelebilir. Fakat iyi bir infografik hazırlamak için öncelikli konu, elinizdeki verilerin yapısına bakmaktır. İşiniz font ya da renk seçmekle sınırlı değildir. Planlanmış, iyi bir veri yapısını belirledikten sonra işin grafik tasarım kısmını düşünmenizde fayda var. İyi bir infografik, iyi anlatılmış bir hikayeden ve kusursuz tasarımın birleşiminden oluşur.

İnfografiği çöplüğe çevirmeyin. İnfografiği hazırlamanızın amacı bir sunumu kolaylaştıran grafik verileri olmasıdır. İnfografiğinizi gereksiz bilgiler ve tasarım figürleriyle aşırı bir şekilde doldurmayın. Olabildiğince sade olun.

Basit ve temel grafikler kullanın. Bu grafiklerin bu kadar sene boyunca kullanılmasının bir sebebi var: İşe yarıyorlar. Ayrıca son derece etkili görselleştirme araçları ve sadeler. Bu şekilde infografiği herkes anlayabilir ve infografiğiniz oldukça sadedir.

Veriler konuşsun. Kötü bir infografik okuyucuyu yanlış yönlendiren ve büyük resmi görmesini sağlayacak şekilde bilgilendirmeyen infografiklerdir. En sık yapılan yanlışlardan ikisi, bu gösterişli chart’ların ardında bilgilerin anlaşılması güç bir hal alması ve hikayenin sadece bir yönünün vurgulanması. Harika bir infografiğin anahtarı transparanlıktır. Verilerinizi saklamayın, bırakın konuşsunlar ve istenilen mesajı versinler.

0 yorum:

Yorum Gönder