15 Mart 2013 Cuma

2013'ün En İyi Akıllı Telefonu

Samsung'un yeni amiral gemisi Galaxy S4'ü tanıtmasıyla birlikte üst segment telefonlar arasındaki rekabet tavan yaptı.

Ülkemizde 3 dev Android üreticisinin amiral gemileri hemen hemen aynı tarihlerde satışa sunulacak. Lansman tarihi yeni sayılan iPhone 5 ve Blackberry'nin büyük umutlarla tanıttığı Z10 modelini de kattığımızda şu an 5 dev akıllı telefon var.

Nexus 4 ve Lumia 920 gibi telefonları listeye dahil etmememizin nedeni bu yıl içinde yeni modellerinin tanıtılacak olması. 7 jenerasyon iPhone, Nexus ve Lumia'nın yeni modelleri bu yıl içinde tanıtılacak.

Tablolar yardımıyla modelleri kıyaslamaya başlamadan önce telefonlarımızı tanıyalım:

iPhone 5: Apple'ın Eylül 2012'de tanıttığı 6. jenerasyon iPhone modeli. 4 inç retina ekran, 8 megapiksel kamera ve 1136x640 piksel çözünürlüklü ekran ile dikkatleri üzerine çekiyor. iPhone 5, tek el ile rahatça kullanılabiliyor.

Galaxy S4: Samsung tarafından bugün TSİ 02.00'da tanıtılan S4, 7.9 milimetre inceliği ve 130 gram ağırlığıyla dikkatleri üzerinde topluyor. 5 inç Super Amoled ekranı ile rakiplerine gözdağı veriyor.

Xperia Z: Sony tüm teknolojisini bu telefonunda topladı desek yanılmış olmayız. Toz ve su geçirmez yapısı ve şık tasarımı ile göz dolduruyor.

HTC One: HTC, yeni amiral gemisi One'da 4.7 inç ekran kullanmayı tercih etmiş. 2 GB RAM ve kaliteli ses çıkışı ile ilgi çekiyor. Her ne kadar Ultrapixel olsa da kameranın 4 megapiksel olması eleştiriliyor.

Blackberry Z10: Daha önce telefonlarında fiziki klavye kullanan Blackberry, hatasından geçte olsa dönmüşe benziyor. 4.2 inç ekran boyutu ve 8 megapiksel kamerası telefonun diğer özelliklerinden.

iPhone 5 VS Galaxy S4 VS Xperia Z VS HTC One VS BB Z10

Donanım

iPhone 5: Listemizin en ince ve en hafif telefonu. Tek elle kullanılabilmesi artı değer. Depolama kapasitesi yeterli. iOS platformu kullanması sayesinde RAM'i her ne kadar rakiplerinin gerisinde kalsa da performanslı kullanıyor. Ancak kamera teknolojisi Galaxy S4 ve Xperia Z'nin gerisinde. NFC bulunmaması ise hanesine eksi yazdırıyor. Çözünürlük açısından da rakiplerinin oldukça gerisinde. iPhone donanımına 10 üzerinden 7 puan vermeyi uygun görüyoruz.

Galaxy S4: İnce ve hafif dizaynı, yüksek çözünürlüğü, 13 MP kamerası, 5 inç boyutunda ekranı ve 2 GB RAM'i ile bu telefonun yıla damgasını vuracağını söyleyebiliriz. Henüz yeni tanıtılması nedeniyle negatif yönlerini paylaşamıyoruz. Bizim donanım özelliklerine verdiğimiz puan 10 üzerinden 8.

Xperia Z: Oldukça hafif ve ince dizayn edilmiş. Suya ve toza karşı dayanıklı. Yüksek çözünürlüklü 5 inç ekrana sahip. 13 MP kamerası ile göz dolduruyor. 16 GB dahili hafızaya sahip olsa da 32 GB'a kadar arttırılabiliyor. Sony, amiral gemisinde NFC özelliği bulunduruyor ve 2 GB RAM kullanıyor. Bizim puanımız 10 üzerinden 8.

HTC One: Rakiplerine göre daha kalın bir telefon olan HTC One, 4.7 inç boyutunda bir ekran kullanıyor. 64 GB kapasitesi bulunuyor ve 64 GB'a kadar arttırılabiliyor. 2 GB RAM'i ve yüksek çözünürlüklü ekranı ile göz dolduruyor. Opsiyonel olarak NFC kullanılabilen telefonun en çok tartışılan özelliği kamerası. Firma risk alarak 4 MP Ultrapixel kamera kullanmayı tercih etmiş. Ses çıkışı açısından listemizdeki telefonların en iyisi diyebiliriz. Bizim puanımız 10 üzerinden 8.

BB Z10: Rakiplerine oranla biraz daha kalın olsa da oldukça hafif. Çözünürlük açısından sadece iPhone'u geride bırakıyor. RAM'i yeterli ancak kamerası geçen senenin teknolojisi. İnternet bağlantısı ise oldukça başarılı. Bizim puanımız 10 üzerinden 7.

Yazılım

Android ve iOS işletim sistemleri hemen hemen birbirine eşit. Her ne kadar Android daha fazla zararlı yazılım içerse de biz iPhone 5 ve Android modellerinin yazılım puanını 10 üzerinden 9 olarak belirledik. Çok daha az uygulama barındırması nedeniyle Blackberry Z10'un yazılım puanı 7.

Tasarım

iPhone 5: Tek elle kullanılabilmesi her ne kadar avantajlı olsa da ekranın 4S modeline göre sadece dikey uzaması hoş olmamış. Simetrik dizaynı artı değer. Bizim puanımız 5 üzerinden 4.

Galaxy S4: Simetrik tasarımını başarılı buluyoruz. Tek elle kullanımı zor olsa da ekranın büyüklüğü iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Tasarım puanı olarak 5 üzerinde 4'ü uygun gördük.

Xperia Z: 5 inç ekran boyutuyla göz doldururken, tek elle kullanımının rahat olması rakiplerinin önüne geçmesi için yetiyor. Xperia Z'de fiziki ana sayfa tuşu bulunmuyor. Oldukça başarılı bir tasarıma sahip olan Xperia Z için 5 üzerinden 5 puan veriyoruz.

HTC One: 4.7 inç boyutu ve şık tasarımıyla göz dolduran HTC One'ın bize göre tek kusuru iki hoparlörün hoş durmaması. Puanımız 5 üzerinden 4.

BB Z10: Tek elle rahatlıkla kullanabileceğiniz Z10 için bizim puanımız 5 üzerinden 4.

Sonuç

iPhone 5: %80
Galaxy S4: %84
Xperia Z: %88
HTC One: %80
BB Z10: %72

Rekabette geride kalan taraf Blackberry. Apple, yıl içerisinde 7. jenerasyon modelini tanıtacak olsa da, yeni rakiplerine karşı hala güçlü. Samsung, adını kullanarak yıl içerisinde on milyonlarca S4 satacaktır ancak asıl mücadele Sony ve HTC arasında gerçekleşecek. 3. büyük mobil üretici olmak isteyen şirketler, birbirleri ile kıyasıya bir rekabet içinde. Bakalım kazanan kim olacak.

0 yorum:

Yorum Gönder