2 Mart 2013 Cumartesi

Hangi Blog Servisini Kullanmalıyım? (Yazı Dizisi-1)

Blog kurmak isteyen bir kişi ilk olarak hangi sistemi kullanacağını belirlemelidir. Seçme işlemini daha kolay bir hale getirmek için popüler blog servislerinin avantajlarını ve dezavantajlarını bilmek ve sonrasında ihtiyacınıza en iyi cevabı veren servisi bulmak gerekiyor.

Yazıyı daha anlaşılır kılmak için blog servislerini ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki kısma ayırmak doğru olacaktır.

Ücretsiz Servisler

Eğer kişisel bir blog kurmak istiyorsanız ücretsiz bir servisi tercih etmenizde herhangi bir sakınca olmayacaktır.

Blogger: Google'ın bir servisi olan Blogger, isim.blogspot.com şeklinde bir blog kurmanızı sağlıyor. Tüm Google servisleriyle tam uyumlu bir şekilde çalışan Blogger, programlama bilgisi gerektirmeden ''Şablon Tasarımcısı'' aracı sayesinde kendi temanızı oluşturmanıza olanak sağlıyor. Eğer isterseniz kendi temanızı hazırlayabilir ya da hazır bir tema yükleyebilirsiniz. Ayrıca HTML kodlarını sorunsuz bir şekilde sitenize ekleyebiliyorsunuz. Son olarak sadece 10$ karşılığında istediğiniz zaman blogunuza .com, .net ya da .org uzantı atayabileceğinizi belirtmekte fayda var.

Wordpress.com: SEO ve özellik açısından tartışmasız dünyanın en büyük blog servisidir. Listeye ikinci sıradan almamın nedeni ücretsiz sürümde özelliklerin oldukça kısıtlı olmasıdır. Ücretsiz sürümde kendi temanızı yükleyemiyorsunuz. Ancak yüzlerce temadan mutlaka birini bulabilirsiniz. Ayrıca HTML kodları ücretsiz Wordpress'e eklenemiyor.

Tumblr: Amacınız daha çok mikro-blog tarzı bir platform ise Tumblr sizin için biçilmiş kaftan! Hızlı içerik paylaşımı konusunda ön plana çıksa da özellik bakımından diğer platformların gerisinde kalıyor.

Son olarak yerli bir servis olan blogcu.com'u söyleyebiliriz. Ancak çok fazla reklam bulundurması nedeniyle benim tavsiye ettiğim bir servis değil.

Ücretli Servisler

Wordpress.org: Dünyanın en popüler blog servisi olan Wordpress, gelişmiş kişisel blogların ve kurumsal blogların favorisi. Eğer Blogger'dan daha gelişmiş bir servise ihtiyaç duyuyorsanız kesinlikle Wordpress kullanmalısınız.

Blogger: Blogger'ın tüm avantajlarını sadece 10$ karşılığında üst düzey bir uzantıyla (.com gibi) kullanmaya devam edebilirsiniz.

Sonuç olarak

Amacınız basit kişisel bir blog ise ücretsiz servisleri kullanabilirsiniz. Bunun için Blogger işinizi görecektir. Diğer bir yandan HTML kodları sitenize eklemeyecekseniz (reklam eklemek için gerekli) ve sizin için SEO önemliyse Wordpress kullanabilirsiniz. Eğer daha paylaşımcı biriyseniz ve özellikler sizin için önemli değilse Tumblr sizin için tasarlanmış bir platform.

Eğer blogunuz ücretli bir uzantı kullanacaksa ve basit bir yapı sunmak sizin için yeterliyse Blogger kullanabilirsiniz. Ancak daha gelişmiş bir blog için mutlaka Wordpress kullanmalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder